Tussen Nieuw Rande en de IJsseldijk, op een eeuwenoude esgrond, in Diepenveen (net buiten Deventer), ligt het biologisch dynamische landbouwbedrijf de Oosterwaarde. De Oosterwaarde is in 1994 opgericht en heeft 13 hectare grond. Er worden biologisch dynamische groenten geteeld. Ook is er een kleinfruit-tuin en wordt er graan geteeld om te malen tot eigen Oosterwaarde meel. De Oosterwaarde is een CSA en de oogstaandelen worden jaarrond rechtstreeks aan de eigen leden geleverd via afhaaladressen in Deventer, Olst, Wijhe, Diepenveen en Schalkhaar. Er is plaats voor 250 deelnemende huishoudens. Daarnaast is er een bescheiden huisverkoop van voornamelijk de eigen producten.
Parttime kracht gezocht voor onze buiten- BSO de Oosterwaarde!
Inmiddels starten we op BSO de Oosterwaarde alweer met ons vijfde seizoen! De tijd vliegt als je plezier hebt… en plezier hebben we!
De kinderen en wij genieten van de seizoenen op onze mooie buitenplek; van de lente als de kinderen weer vol enthousiasme aan de slag gaan met zaadjes en plantjes in de kindermoestuinen en de populieren weer in blad komen en hun rustgevende geruis geven, van de zomer met de schaduw van de hazelaar die een fijne klim- en speelboom is geworden en natuurlijk al het rijpe fruit en het helpen bij het vangen van Coloradokevers bij de aardappelen, van de herfst als we weer fijn vuurtjes kunnen stoken en tamme kastanjes gaan poffen…
en van de winter als we de zolder weer helemaal herontdekken om te spelen, te knutselen en op te warmen om daarna weer buiten op avontuur te kunnen!
De BSO is open op maandag, dinsdag en donderdag en we hebben voor alle dagen op dit moment een wachtlijst.
We zijn op zoek naar nieuwe invallers, omdat Anna-karina haar eigen BSO is begonnen en Céline een vaste baan heeft gekregen bij de Vrije school.
En zulke fijne, leuke collega's zouden we heel graag weer vinden!
Het zou voor 6 maanden om de week een maandagmiddag betekenen en/of invalwerk bij ziekte.
Werken op een BSO kan met heel veel MBO/HBO opleidingen op sociaal gebied. Voor interesse, vragen of meer informatie kun je mailen naar Mees en Janny op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Oosterwaarde meel is niet zomaar meel!
Graag leggen we iets uit over de ambachtelijke manier van malen, die alles uitmaakt voor de smaak maar ook voor de voedingswaarde.
Maar eerst even het begin: nog heel even en er komt weer een nieuwe lichting tarwegraan van ons land. Dit jaar hebben we een klein beetje van het ras Eminent en een hele akker van het ras Saludo staan. Het is altijd weer spannend als het moment van dorsen dichterbij komt. Is het graan al rijp genoeg? Gaat het niet regenen? Toch nog even uitstellen? Gelukkig helpt onze collega uit Olst, Herman Menkveld van NatuurlijkMenkveld, ook mee om de rijpheid te beoordelen.
Nadat de dorsmachine is geweest drogen we de graankisten door er een grote ventilator op te zetten. Om er vervolgens mee te kunnen bakken moet je meel of bloem maken van het graan. Korenmolen de Leeuw doet dat nu al een aantal jaar voor ons. Deze samenwerking is voor ons heel belangrijk, omdat het ambachtelijk malen van graan het verschil maakt in smaak en voedingswaarde ten opzichte van graan dat in de fabriek gemalen wordt.
Een klein inkijkje in het proces: een graankorrel bestaat uit een kiem, de meelkern en de zemel (het vliesje aan de buitenkant). Het grootste deel van de voedingswaardes, vitamines, mineralen en oliën zitten in de kiem en zemel van het graan. Door het verwijderen van de kiem in de fabriek wordt het meel en bloem langer houdbaar gemaakt, maar verliest het dus ook heel veel van zijn kwaliteiten. In de molen wordt de hele korrel gemalen op steen, waardoor je niet alleen een veel voedzamer maar ook een veel smaakvoller product overhoudt. Meel is de hele gemalen korrel. Bloem maak je vervolgens van hetzelfde meel, maar dan gezeefd. Hierbij verlies je de zemelen maar de oliën, vitamines en mineralen van de kern blijven behouden.
Lekker en gezond, dat is voor ons een goede reden om een ambachtelijk product als molengemalen meel en bloem te blijven maken en verkopen.
Enthousiast geworden? Kom wat halen in de winkel of bestel wat. De prijzen vind je hieronder (artikel 28 maart Meel te koop). 5 Kilo- zakken kunnen als eenmalige bestelling bij het oogstaandeel geleverd worden. We hebben nog steeds wat meel. En straks dus weer van de nieuwe oogst!
Nieuw in Deventer: restaurant Nuchter, met groenten van de Oosterwaarde!
We hebben iets leuks te vertellen!
Iedere vrijdag komen de twee eigenaren van restaurant Nuchter 3 grote oogst-aandelen halen. Met de inhoud van wat er op dat moment klaar is op het land toveren ze in de loop van de week de heerlijkste en origineelste gerechten tevoorschijn! Het is daarmee een concept dat naadloos aansluit bij waar de Oosterwaarde voor staat: delen in de rijkdom van het land, het doen met wat er klaar is, niet de klant maar het land is koning.
Het leuke is, je eet daar dus wat de pot (het land) schaft. Er is één menu. Een verrassingsmenu met meerdere kleinere en grotere gangen. In de hoeveelheid gangen is wel enige keuze en met dieetwensen, vegetarisch eten etc. weten ze ook wel raad. Verzinnen ze gewoon iets anders lekkers voor je. Kan het mooier? Op deze manier is het voor een tuinderij een leuke klus om aan een restaurant te leveren!
Lotte en ik (Tineke) mochten er ‘proefeten’ een tijdje terug en werden enorm verrast met prachtige gerechtjes, hoogwaardig van smaak en een lust voor het oog. Alles wordt er zelf gemaakt. De sauzen, het brood, de toetjes en er wordt regionaal en zo mogelijk biologisch ingekocht. Het is ergens ook heerlijk simpel in zijn eenvoud: Lars de kok staat in de keuken, Eric Jan regelt, bedient en is gastheer. Ze doen alleen avondmaaltijden voor maximaal zo‘n 30 personen. Geen lunch etc., het gaat pas open rond etenstijd. Daarvóór zijn de mannen druk met inkopen en kokkerellen. Een tweemanszaak dus die we van harte kunnen aanbevelen en echt niet alleen omdat het onze groenten zijn!
Jullie zijn vast nieuwsgierig waar het zit. Nuchter zit in de Spijkerboorsteeg, een kleine steeg die vanaf de Brink naar de Kleine en Grote Overstraat loopt. Vroeger zat er o.a. de Taste of Honey. Het heeft overigens een prachtige binnentuin waar met mooi weer dus ook buiten gegeten en geborreld kan worden. Wat dat laatste betreft: Nuchter staat dus in dit geval niet voor ‘zonder alcohol’ mochten jullie die associatie hebben. Voor de liefhebbers worden er bijvoorbeeld heerlijke biologische wijnen geschonken. Het restaurant is open vanaf 18 uur, van dinsdag t/m zaterdag. Reserveren wordt aanbevolen. Zie website restaurantnuchter.nl.
Zie voor ander nieuws, de Nieuwsbrief van juni.
“voorjaarwerkzaamheden”: zaaien, planten en oogsten!
Meel te koop!
We hebben verschillende soorten en maten meel, allen van eigen bodem. Roggemeel en speltmeel zijn nieuw dit jaar. Roggemeel gebruiken we hier om bij te mengen bij het brood bakken, ongeveer 25%. Het brood wordt er nog smaakvoller van.
Speltmeel is speciaal, o.a. vanwege het soort gluten. Het is een natuurlijk soort graan, nog niet zo veredeld op gluten zoals tarwe. Het is daardoor beter opneembaar voor de mens dan tarwemeel en wordt veel gebruikt bij mensen die gevoelig voor teveel gluten zijn. Het is kostbaar vanwege de lage opbrengst op het land en de bewerkelijkheid om er meel van te maken. Het moet namelijk eerst gepeld worden alvorens het gemalen kan worden.
Tarwemeel volkoren | 2,90/kg | 12,00/5 kg |
Tarwemeel bloem | 3,20/kg | 13,20/5 kg |
Roggemeel | 2,05/500 gr | 3,10/kg |
Speltmeel volkoren | 3,75/kg | 15,00/5kg |
Speltmeel bloem | 4,15/kg | 18,75/5 kg |
5 kg zakken graag tevoren per mail bestellen.
Dan zetten we het klaar.
Zie voor meer nieuws en activiteiten de Nieuwsbrief van maart.