Hoe werkt het?

BILD0510

Wilt u meedelen in de oogst van de Oosterwaarde dan kunt u deelnemer worden van de boerderij. Als deelnemer zegt u toe (wekelijks) een deel van de oogst af te  nemen, ongeacht of die groot of kleiner uitvalt. We spreken op de Oosterwaarde dan ook niet van een groentenpakket, maar van een oogstaandeel. De groenten worden op vrijdag bezorgd bij een afhaaladres bij u in de buurt. Het is mogelijk om te starten met een proefperiode van 4 weken om uit te proberen of het bij u past. Daarna besluit u of u deelnemer wordt of dat u stopt. U verbindt zich daarna steeds voor (minimaal) een kwartaal. De boeren op hun beurt spannen zich in om de aarde, de planten en de omgeving naar hun beste kunnen te verzorgen, waardoor ook de behoefte aan kwalitatief hoogstaande voeding van de aangesloten leden is gewaarborgd. Door iedere week gezonde groenten te eten helpt u dus tevens mee om een stukje landschap in uw eigen omgeving gezond te houden. Deelnemers blijven op de hoogte van het reilen en zeilen van de boerderij door middel van nieuwsbrieven. Ook zijn er enkele vaste activiteiten, zoals een open dag, het oogstfeest en de voorjaarsvergadering waar deelnemers aan mee kunnen doen. Over de bijzondere organisatievorm van de Oosterwaarde, de Pergola-associatie, kunt u verderop meer lezen.   

Prijsbepaling

U betaalt voor uw oogstaandeel een vast bedrag, dat bestaat uit een evenredig deel van de kosten die met de productie gemoeid zijn. Zo ontstaat een reële prijs die niet ten koste gaat van het milieu, de bodemvruchtbaarheid of de kwaliteit. De Oosterwaarde werkt met een open begroting, op grond waarvan de prijs elk jaar opnieuw wordt vastgesteld. Tijdens de jaarvergadering kunnen deelnemers hierover meepraten en vragen stellen.   

De kosten

Er zijn drie soorten oogstaandelen waaruit u kunt kiezen:

Per jaar

minimum
richtprijs maximum
Klein oogstaandeel (1 persoon) € 530 € 589 € 707
Standaard oogstaandeel (2 tot 3 personen) € 711 € 790 € 948
Groot oogstaandeel (4 tot 5 personen) € 991 € 1101 € 1321

Dit zijn de richtprijzen die gelden vanaf 1 juli 2024. De Oosterwaarde werkt met sociale marges, het is dus mogelijk om binnen de marge naar draagkracht, meer of  minder te betalen.

Samenstelling oogstaandeel

In principe is uw oogstaandeel voldoende voor ongeveer 5 maaltijden. Meestal zitten er 5 tot 7 verschillende groenten in een oogstaandeel maar dit varieert over de seizoenen. In de zomer wanneer de oogst rijk is dan ontvangt u regelmatig meer en in bijvoorbeeld het vroege voorjaar, wanneer er nog niet zoveel variatie op het land is, ontvangt u wat minder. U deelt dus jaar rond letterlijk mee met wat er op het land is qua hoeveelheid en variatie. Er is wel een vast budget opgenomen om groenten bij te kopen bij collega boeren als we zelf niet meer hebben of om de variatie te vergroten. Vanzelfsprekend krijgt u altijd groenten die passen bij het seizoen en proberen we zoveel mogelijk afwisseling en variatie te bieden. Het teeltplan dat de boeren aan het begin van het seizoen maken vormt de rode draad. In het teeltplan kunt u zien welke groente u in welke periode kunt verwachten. In welke week iets precies in het oogstaandeel komt is uiteindelijk afhankelijk van het klimaat en andere (natuurlijke) omstandigheden. Met andere woorden: wij als boeren sturen en plannen, maar het land bepaalt uiteindelijk wat er in een bepaalde week in uw oogstaandeel komt. 

Een voorbeeld van een standaard oogstaandeel:

In het voorjaar

In het najaar

1 kg spinazie
1 pompoen
1 bosje radijs
500 gram wortels
1 krop sla
1 krop andijvie
1 bos peen
1 spitskool
1 paksoi
500 gram prei
1 bos bietjes
1 ijsbergsla

Aardappelen en eieren

Aanvullend op uw oogstaandeel kunt u zich naar wens ook opgeven voor aardappelen, eieren en/of bloemen.

  • De aardappelen komen van eigen land. Afhankelijk van de oogst worden ze ongeveer vanaf september tot en met mei geleverd. Ze gaan per 5 kilo zak en u kunt zelf de frequentie kiezen (elke week/ per 2 weken/ per 4 weken) De kosten zijn € 10 voor 5 kilo, en € 6 voor 2,5 kilo. De rassen die wij telen zijn Frieslander, tta, Agria en Raya.
  • De eieren worden door ons ingekocht bij EKO boerderij De Eerste in Marknesse. U kunt ze per 6 of 10 stuks bestellen in een door u gekozen frequentie (elke week/ per 2 weken/ per 4 weken). De kosten zijn 0,44 cent per stuk. 

 aardappelen

Informatie

Sallandsweg 6

7431PX Diepenveen

0570-593237

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Openingstijden

  • dinsdag en vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur.
  • zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur.

Vind de Oosterwaarde op Facebook

Bewaren

Copyright © 2024 De Oosterwaarde. Alle rechten voorbehouden.