Van Sallandse bodem

mais oosterwaardeHet hele jaar door voorzien we u van groenten, zoveel mogelijk van eigen 'Sallandse', of eigenlijk 'Diepenveense' bodem. Heerlijk vers want ze zijn vlak bij u om de hoek geteeld. In het hoogseizoen wordt het gros van de groenten op donderdag geoogst en de sla vaak zelfs pas op vrijdag ochtend. We verbouwen ongeveer 55 soorten groenten in de loop van het jaar. Ook 's winters zijn er nog altijd meer dan 20 verschillende soorten groenten waar we uit kunnen kiezen. Ook zit er 's winters af en toe een pot (zelf) ingemaakte groenten bij of fruit (appels en stoofpeertjes). Ons streven is om minimaal voor 90 % groenten van eigen land te hebben. In de perioden dat we niet voldoende soorten groenten van onze eigen bodem hebben, kopen we groenten bij. We kopen zoveel mogelijk rechtstreeks bij collega boeren uit de buurt, die vanzelfsprekend ook biologisch dynamisch of biologisch telen. Doordat zij op een andere bodem of onder andere omstandigheden telen hebben zij soms groente die wij op dat moment niet (meer) hebben.

In ons teeltplan kunt u zien welke groenten we telen en wanneer u ze ongeveer kunt verwachten.
Bij al onze groenten weet u in elk geval zeker dat ze biologisch of biologisch-dynamisch geteeld zijn, dat het geen importproducten zijn en ook geen producten uit een verwarmde kas die niet in het seizoen passen.

 

De koude kas 

Foto-CL44U4WSOp de Oosterwaarde hebben we een ' koude kas' van ongeveer 800 m2. Ofewel een glazen huis die door de zon wordt verwarmd. Dit betekent dat wanneer de zon niet schijnt de temperatuur niet veel zal verschillen met buiten. Zodra het zonnetje zich echter in de zomer laat zien, waan je je in de kas zomaar in de tropen. Wanneer we de ramen niet open doen kan het er dan wel 40 graden worden. De kas zorgt ervoor dat het voorseizoen en naseizoen wat worden verlengd. We kunnen sommige gewassen eerder zaaien, waardoor we in het wat schaarse vroege voorjaar eerder groenten, zoals worteltjes en raapstelen, kunnen oogsten. In het najaar en de winterperiode kunnen we langer door, de veldsla en winterpostelein overwinteren zelfs in de kas. Daarnaast biedt de kas ons ook de mogelijkheid om in de zomer enkele warmteminnende gewassen te telen zoals tomaten, komkommers en paprika.

Het bijzondere aan de kas verder is dat alles wat er gebeurt ambachtelijk handwerk is. De trekker kan immers de kas niet in komen! In de winterperiode beginnen we met het omspitten van de kas, een behoorlijke klus. Verder vragen de meeste 'tropische' gewassen veel verzorging, zoals indraaien, dieven en niet te vergeten het oogsten van de gewassen. Het zijn dus arbeidsintensieve teelten, maar het is er vaak ook heerlijk vertoeven en het is mooi werk om te doen. En, omdat we groenten van eigen bodem willen telen is de koude kas voor ons een uitkomst!

BILD0877BILD0878gedraaid

Informatie

Sallandsweg 6

7431PX Diepenveen

0570-593237

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Openingstijden

  • dinsdag en vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur.
  • zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur.

Vind de Oosterwaarde op Facebook

Bewaren

Copyright © 2024 De Oosterwaarde. Alle rechten voorbehouden.