boerderij-de-Oosterwaarde

Tussen Nieuw Rande en de IJsseldijk, op een eeuwenoude esgrond, in Diepenveen (net buiten Deventer), ligt het biologisch dynamische landbouwbedrijf de Oosterwaarde. De Oosterwaarde is in 1994 opgericht en heeft 14 hectare grond.
 Er worden biologisch dynamische groenten en bloemen geteeld. De Oosterwaarde is een Pergola-Associatie en de producten worden dus direct aan de consument verkocht via afhaaladressen en in de boerderijwinkel.

Mindfulness op de Oosterwaarde

20220131 MindfulnessGelukkig kan ik, Tanne, weer ‘live’ starten met de mindfulness training en -oefenavonden op de zolder van de Oosterwaarde. De zolder is een ruime en stille plaats die heel fijn is voor dit doel.

In 2022 zijn de oefenavonden weer gestart op 27 januari. Deze zijn om de twee weken op de donderdag van 19.30 uur tot 21 uur. Ze zijn toegankelijk voor iedereen die de basis (MBSR) training gevolgd heeft. Er is nog plaats in deze groep.

Op 2 februari start er weer een mindfulness (MBSR) training. Acht woensdagavonden van 19.00 uur tot 21.30 uur. En een verdiepings-/oefendag op zaterdag 12 maart. Voor deze training kun je je nog aanmelden.

Kijk voor meer informatie op mijn site www.tanneverhulst.nl of neem contact op met mij via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
In de winkel liggen ook flyers met informatie.
Zie voor meer nieuws en activiteiten de Nieuwsbrief van januari.

Oosterwaarde genomineerd

202112 EkolandEn de uitsmijter van dit jaar: ik werd vorige week gebeld dat we genomineerd zijn voor de Ekoland innovatieprijs 2022. Als 1 van de 12 bedrijven geloof ik. Ik zei beduusd: ja, zijn wij wel innovatief? Ik bedoel, we doen van alles vernieuwends, maar dat doen we al jaren en heeft ondertussen veel navolging. Degene die ons aangedragen had, had er de volgende tekst bij:
"Met de Community Supported Agriculture tuinderij de Oosterwaarde is tuinder Tineke Bakker een voorloper in het verbinden van boer en burger. Op de Oosterwaarde zijn ruim 240 gezinnen oogstdeelnemer, en zij ontvangen wekelijks via een groentepakket een deel van de oogst. Zo wordt een eerlijke prijs voor de groenten betaald, en biedt de Oosterwaarde een gemeenschap van betrokken burgers een plek om samen te werken, te genieten en verspilling tegen te gaan. Door het initiëren van de jaarlijkse CSA Conferentie in Nederland inspireerde Tineke Bakker met de Oosterwaarde veel boeren en tuinders om de sociaal-economische CSA aanpak te volgen".

Lees meer in de Jaarbrief van 2021.

Afscheid Jelle

20211127 Afscheid Jelle 1

Zaterdag 27 november hebben we samen met Jelle stilgestaan bij zijn jaren op de Oosterwaarde. Met elkaar maakten we een wandeling, onderweg vertelden verschillende mensen via een gedicht, verhaal of zelfs een recept wat Jelle voor hen en de Oosterwaarde betekend heeft. Veel dank aan iedereen die meegeholpen heeft, meegelopen heeft of een mooie kaart voor Jelle heeft achtergelaten. Het voelde als een rijke middag.

groet! Lotte

20211127 Afscheid Jelle 2

Bestrating van de kapschuur

20211127 Bestrating kapschuur 220211127 Bestrating kapschuur 1

Zuurkool maken

20211102 Zuurkool maken

Van een deel van de witte kolen hebben we al een keer zuurkool gemaakt, echt wel een ambachtelijke happening waar we een dag mee bezig zijn en waar we ieder jaar nieuwe mensen de gelegenheid geven om dat mee te maken en het te leren. Daar is zeker belangstelling voor. We hebben op het moment een Roemeense stagiaire, Bianca, die in Denemarken een bio-dynamische landbouwopleiding doet. Zij is op ons bedrijf afgekomen omdat ze op facebook foto’s had gezien van de zuurkoolinmaak van vorig jaar. Bianca is hier maar drie weken, maar ze heeft echt toegeleefd naar de dag dat we hier eindelijk zuurkool ging maken. Van de deelnemers had zich niemand gemeld, maar a.s. dinsdag gaan we nog een keer maken, dus wie wil komen is welkom. Wel even aanmelden. Het is wel hard werken -dat viel onze stagiaires aanvankelijk een beetje tegen- maar dan heb je ook wat! Namelijk twee keer 250 porties zuurkool in het vat. De vaten moeten eerst een dag of 10 warm staan. We zetten ze daartoe in een (momenteel niet gebruikte) badkamer, met een kacheltje er bij. Dan komt de fermentatie op gang. Daarna kan het koeler staan maar gaat het proces nog door. Na 6 weken, net voor kerst, is de zuurkool klaar.

Lees meer in de Nieuwsbrief van oktober 2021.

Informatie

Sallandsweg 6

7431PX Diepenveen

0570-593237

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Openingstijden

  • dinsdag en vrijdag van 14:00 tot 18:00 uur.
  • zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur.

Vind de Oosterwaarde op Facebook

Bewaren

Copyright © 2022 De Oosterwaarde. Alle rechten voorbehouden.