Zuurkool maken
Van een deel van de witte kolen hebben we al een keer zuurkool gemaakt, echt wel een ambachtelijke happening waar we een dag mee bezig zijn en waar we ieder jaar nieuwe mensen de gelegenheid geven om dat mee te maken en het te leren. Daar is zeker belangstelling voor. We hebben op het moment een Roemeense stagiaire, Bianca, die in Denemarken een bio-dynamische landbouwopleiding doet. Zij is op ons bedrijf afgekomen omdat ze op facebook foto’s had gezien van de zuurkoolinmaak van vorig jaar. Bianca is hier maar drie weken, maar ze heeft echt toegeleefd naar de dag dat we hier eindelijk zuurkool ging maken. Van de deelnemers had zich niemand gemeld, maar a.s. dinsdag gaan we nog een keer maken, dus wie wil komen is welkom. Wel even aanmelden. Het is wel hard werken -dat viel onze stagiaires aanvankelijk een beetje tegen- maar dan heb je ook wat! Namelijk twee keer 250 porties zuurkool in het vat. De vaten moeten eerst een dag of 10 warm staan. We zetten ze daartoe in een (momenteel niet gebruikte) badkamer, met een kacheltje er bij. Dan komt de fermentatie op gang. Daarna kan het koeler staan maar gaat het proces nog door. Na 6 weken, net voor kerst, is de zuurkool klaar.
Lees meer in de Nieuwsbrief van oktober 2021.