boerderij-de-Oosterwaarde

Tussen Nieuw Rande en de IJsseldijk, op een eeuwenoude esgrond, in Diepenveen (net buiten Deventer), ligt het biologisch dynamische landbouwbedrijf de Oosterwaarde. De Oosterwaarde is in 1994 opgericht en heeft 13 hectare grond. Er worden biologisch dynamische groenten geteeld. Ook is er een kleinfruit-tuin en wordt er graan geteeld om te malen tot eigen Oosterwaarde meel. De Oosterwaarde is een CSA en de oogstaandelen worden jaarrond rechtstreeks aan de eigen leden geleverd via afhaaladressen in Deventer, Olst, Wijhe, Diepenveen en Schalkhaar. Er is plaats voor 250 deelnemende huishoudens. Daarnaast is er een bescheiden huisverkoop van voornamelijk de eigen producten.

Oprichting sociaal fonds voor de Oosterwaarde

(door Gonneke Campen)

Ik zal mijzelf eerst even voorstellen.
Ik ben Gonneke Campen en al ruim 20 jaar met mijn gezin deelnemer bij de Oosterwaarde. Sinds kort ook bestuurslid van Stichting Meerwaarde, de stichting die stille vennoot is van de Oosterwaarde. Ik vind het Oosterwaarde / Meerwaarde concept prachtig: alle boeren en deelnemers zorgen samen voor gezonde biologische groente die niet ten koste gaat van het land. En dit samen zorgdragen gaat verder dan de groente: deelnemers ondersteunen het geheel soms op andere manieren: door mee te helpen op het land, mee te denken, of hun netwerk in te zetten ten dienste van de Oosterwaarde. Maar ook door bouwleningen of door een schenking te doen voor een bepaald initiatief zoals vorig jaar bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen, of -iets verder terug in de tijd- voor de bouw van kamers voor onze stagiaires. Deze leningen en schenkingen lopen dan altijd via onze eigen Stichting Meerwaarde.

Bij de laatste voorjaarsbijeenkomst in mei van dit jaar hebben we het over het verhogen van de pakketprijs gehad met de deelnemers. We besloten toen om de prijs voor de oogstaandelen te verhogen met 7%, een inhaalslag vanwege gestegen kosten. Een zorg die uitgesproken werd, was de pensioenvoorziening van de boeren, die voor de ondernemers momenteel niet geregeld is (de ondernemers bouwen verder geen vermogen op in de gebouwen) en uit het bescheiden ondernemersloon moet komen. Het zou eigenlijk zo moeten zijn dat de pakketprijs ook die kosten dekt, maar hoever ga je daarin? Blijft het pakket dan qua prijs een beetje op koers vergeleken bij ‘de markt’ en betaalbaar voor de iets kleinere beurs?

Investeringen in de gebouwen worden hier dus vaak al op een andere manier opgelost, gedeeltelijk ook met schenkingen, die aftrekbaar zijn van de belasting. Waarom zouden dat ook niet voor een ander lastig te financieren stuk kunnen doen, namelijk de pensioenvoorziening/arbeidsongeschiktheidsbuffer? De ervaring leert dat pensioenafdracht voor de ondernemer(s), momenteel Tineke, maar ook voor toekomstige instappers, er vaak bij in schiet omdat er te weinig financiële ruimte voor is. Er wordt hier door de ondernemers namelijk ook geen pensioen opgebouwd in de gebouwen, omdat die eigendom zijn van de stichting. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn, dat we daarvoor geld reserveren binnen stichting Meerwaarde in een zogenaamd sociaal fonds, zoals we ook geld reserveren voor verbouwingen e.d. Ik heb dit idee geopperd tijdens de voorjaarsvergadering en de aanwezigen reageerden hier heel positief op. De zorg voor een fatsoenlijk pensioen voor de ondernemer werd gedeeld.

Inmiddels hebben we binnen het bestuur van de Meerwaarde besloten om inderdaad geld te reserveren voor pensioen en arbeidsongeschiktheid. Deze reservering komt uit de reserves van stichting Meerwaarde, maar aanvulling zou, net als bij de gebouwen, heel welkom zijn. Als deelnemers willen bijdragen aan een pensioenvoorziening voor de boer(in), dan kan dat! Jullie kunnen daarvoor een schenking overmaken aan Stichting Meerwaarde, IBAN nr NL22 TRIO 0212172301 t.n.v. Stichting Meerwaarde te Zeist. De stichting heeft een ANBI status en dus is je schenking aftrekbaar. Eén deelnemer en bezoeker van de voorjaarsvergadering heeft al de daad bij het woord gevoegd en een aanzienlijk bedrag geschonken voor dit sociaal fonds. We hopen dat meer mensen dit voorbeeld willen volgen. Zo zorgen we samen voor lekkere groente, een gezonde aarde, en een bedrijf met fatsoenlijke inkomens- en pensioenvoorzieningen voor de mensen die zich daar met hart en ziel voor inzetten.

Meer nieuws in de Nieuwsbrief van november

Parttime kracht gezocht voor onze buiten- BSO de Oosterwaarde!

Inmiddels starten we op BSO de Oosterwaarde alweer met ons vijfde seizoen! De tijd vliegt als je plezier hebt… en plezier hebben we!
De kinderen en wij genieten van de seizoenen op onze mooie buitenplek; van de lente als de kinderen weer vol enthousiasme aan de slag gaan met zaadjes en plantjes in de kindermoestuinen en de populieren weer in blad komen en hun rustgevende geruis geven, van de zomer met de schaduw van de hazelaar die een fijne klim- en speelboom is geworden en natuurlijk al het rijpe fruit en het helpen bij het vangen van Coloradokevers bij de aardappelen, van de herfst als we weer fijn vuurtjes kunnen stoken en tamme kastanjes gaan poffen…
en van de winter als we de zolder weer helemaal herontdekken om te spelen, te knutselen en op te warmen om daarna weer buiten op avontuur te kunnen!

De BSO is open op maandag, dinsdag en donderdag en we hebben voor alle dagen op dit moment een wachtlijst.

We zijn op zoek naar nieuwe invallers, omdat Anna-karina haar eigen BSO is begonnen en Céline een vaste baan heeft gekregen bij de Vrije school.
En zulke fijne, leuke collega's zouden we heel graag weer vinden!
Het zou voor 6 maanden om de week een maandagmiddag betekenen en/of invalwerk bij ziekte.

Werken op een BSO kan met heel veel MBO/HBO opleidingen op sociaal gebied. Voor interesse, vragen of meer informatie kun je mailen naar Mees en Janny op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oosterwaarde meel is niet zomaar meel!

Graag leggen we iets uit over de ambachtelijke manier van malen, die alles uitmaakt voor de smaak maar ook voor de voedingswaarde.

Maar eerst even het begin: nog heel even en er komt weer een nieuwe lichting tarwegraan van ons land. Dit jaar hebben we een klein beetje van het ras Eminent en een hele akker van het ras Saludo staan. Het is altijd weer spannend als het moment van dorsen dichterbij komt. Is het graan al rijp genoeg? Gaat het niet regenen? Toch nog even uitstellen? Gelukkig helpt onze collega uit Olst, Herman Menkveld van NatuurlijkMenkveld, ook mee om de rijpheid te beoordelen.
Nadat de dorsmachine is geweest drogen we de graankisten door er een grote ventilator op te zetten. Om er vervolgens mee te kunnen bakken moet je meel of bloem maken van het graan. Korenmolen de Leeuw doet dat nu al een aantal jaar voor ons. Deze samenwerking is voor ons heel belangrijk, omdat het ambachtelijk malen van graan het verschil maakt in smaak en voedingswaarde ten opzichte van graan dat in de fabriek gemalen wordt.

Een klein inkijkje in het proces: een graankorrel bestaat uit een kiem, de meelkern en de zemel (het vliesje aan de buitenkant). Het grootste deel van de voedingswaardes, vitamines, mineralen en oliën zitten in de kiem en zemel van het graan. Door het verwijderen van de kiem in de fabriek wordt het meel en bloem langer houdbaar gemaakt, maar verliest het dus ook heel veel van zijn kwaliteiten. In de molen wordt de hele korrel gemalen op steen, waardoor je niet alleen een veel voedzamer maar ook een veel smaakvoller product overhoudt. Meel is de hele gemalen korrel. Bloem maak je vervolgens van hetzelfde meel, maar dan gezeefd. Hierbij verlies je de zemelen maar de oliën, vitamines en mineralen van de kern blijven behouden.
Lekker en gezond, dat is voor ons een goede reden om een ambachtelijk product als molengemalen meel en bloem te blijven maken en verkopen.

Enthousiast geworden? Kom wat halen in de winkel of bestel wat. De prijzen vind je hieronder  (artikel 28 maart Meel te koop). 5 Kilo- zakken kunnen als eenmalige bestelling bij het oogstaandeel geleverd worden. We hebben nog steeds wat meel. En straks dus weer van de nieuwe oogst!

Meer nieuws in de Nieuwsbrief van juli.

Nieuw in Deventer: restaurant Nuchter, met groenten van de Oosterwaarde!

We hebben iets leuks te vertellen!

Iedere vrijdag komen de twee eigenaren van restaurant Nuchter 3 grote oogst-aandelen halen. Met de inhoud van wat er op dat moment klaar is op het land toveren ze in de loop van de week de heerlijkste en origineelste gerechten tevoorschijn! Het is daarmee een concept dat naadloos aansluit bij waar de Oosterwaarde voor staat: delen in de rijkdom van het land, het doen met wat er klaar is, niet de klant maar het land is koning.
Het leuke is, je eet daar dus wat de pot (het land) schaft. Er is één menu. Een verrassingsmenu met meerdere kleinere en grotere gangen. In de hoeveelheid gangen is wel enige keuze en met dieetwensen, vegetarisch eten etc. weten ze ook wel raad. Verzinnen ze gewoon iets anders lekkers voor je. Kan het mooier? Op deze manier is het voor een tuinderij een leuke klus om aan een restaurant te leveren!
Lotte en ik (Tineke) mochten er ‘proefeten’ een tijdje terug en werden enorm verrast met prachtige gerechtjes, hoogwaardig van smaak en een lust voor het oog. Alles wordt er zelf gemaakt. De sauzen, het brood, de toetjes en er wordt regionaal en zo mogelijk biologisch ingekocht. Het is ergens ook heerlijk simpel in zijn eenvoud: Lars de kok staat in de keuken, Eric Jan regelt, bedient en is gastheer. Ze doen alleen avondmaaltijden voor maximaal zo‘n 30 personen. Geen lunch etc., het gaat pas open rond etenstijd. Daarvóór zijn de mannen druk met inkopen en kokkerellen. Een tweemanszaak dus die we van harte kunnen aanbevelen en echt niet alleen omdat het onze groenten zijn!
Jullie zijn vast nieuwsgierig waar het zit. Nuchter zit in de Spijkerboorsteeg, een kleine steeg die vanaf de Brink naar de Kleine en Grote Overstraat loopt. Vroeger zat er o.a. de Taste of Honey. Het heeft overigens een prachtige binnentuin waar met mooi weer dus ook buiten gegeten en geborreld kan worden. Wat dat laatste betreft: Nuchter staat dus in dit geval niet voor ‘zonder alcohol’ mochten jullie die associatie hebben. Voor de liefhebbers worden er bijvoorbeeld heerlijke biologische wijnen geschonken. Het restaurant is open vanaf 18 uur, van dinsdag t/m zaterdag. Reserveren wordt aanbevolen. Zie website restaurantnuchter.nl.

Zie voor ander nieuws, de Nieuwsbrief van juni.

“voorjaarwerkzaamheden”: zaaien, planten en oogsten!

Zie ook de Nieuwsbrief van april.

 

2022 Voorjaar6 2022 Voorjaar4
2022 Voorjaar5 2022 Voorjaar3
2022 Voorjaar2 2022 Voorjaar1

Informatie

Sallandsweg 6

7431PX Diepenveen

0570-593237

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Openingstijden

  • dinsdag en vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur.
  • zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur.

Vind de Oosterwaarde op Facebook

Bewaren

Copyright © 2024 De Oosterwaarde. Alle rechten voorbehouden.